Bejelentés


VILÁGFA - A MAGYAR TÉRRENDEZÉS ŐSI MAGYAR ENERGETIKAI TÉRRENDEZÉS


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek
Magyar térrendezés alaptanfolyam

Magyar térrendezés tanfolyamot tart Némethné Wéber Gabriella: "Éppen 14 éve kezdtem el térrendezéssel foglalkozni. Azóta nagyon sok helyen adtam személyesen tanácsokat, és az összegyűjtött tapasztalataimat is folyamatosan átadom tanfolyamokon. Általában évente egy alkalommal (maximum kétszer) tartok Magyar Térrendezés tanfolyamot. Október 21-22-én lesz a következő alaptanfolyam Budapesten, amelyre a jelentkezések már nyáron megkezdődtek. (Már 10 szék foglalt). Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet ez a téma, szeretettel várlak :) Megköszönöm, ha hírét viszed ennek a lehetőségnek :) Gabi"

Paksi Zoltán csillagüzenetei

Újra láthatóak a Paksi Zoltán által készített Égi utak csillagüzenetei videók. Az adott hónap csillagüzeneteihez a kalendárium oldalon keresztül a képre kattintva juthatsz el.

tovább >>


SCM Music Player

A honlapon telepítettem az SCM Music Player-t. A zene ki-be kapcsolása, választás a számok között, a hangerő állítása a böngésző menüje alatt lehetséges.

tovább >>


Magyar térrendezés előadás

Immár több mint kétszázezer alkalommal tekintették meg a magyar térrendezéssel kapcsolatos írásaimat. Ez az érdeklődés ösztönzött arra, hogy elkészítsek egy ötven perces összefoglaló előadást az eddigi ismereteimről. Elképzelésem szerint 10-25 fős csoportokkal lenne a leghatékonyabb az ismertető. A bemutatóhoz projektor, vagy TV szükséges. Mivel célom a magyar térrendezés népszerűsítése a programért tiszteletdíjat nem kérek, és Debrecen 30 kilométeres körzetében utazási térítést sem. Időpont egyeztetés 06 70 674 1171, vagy terrendezes@citromail.hu

tovább >>


Magyar térrendezés előadás

Immár több mint kétszázezer alkalommal tekintették meg a magyar térrendezéssel kapcsolatos írásaimat. Ez az érdeklődés ösztönzött arra, hogy elkészítsek egy ötven perces összefoglaló előadást az eddigi ismereteimről. Elképzelésem szerint 10-25 fős csoportokkal lenne a leghatékonyabb az ismertető. A bemutatóhoz projektor, vagy TV szükséges. Mivel célom a magyar térrendezés népszerűsítése a programért tiszteletdíjat nem kérek, és Debrecen 30 kilométeres körzetében utazási térítést sem. Időpont egyeztetés 06 70 674 1171, vagy terrendezes@citromail.hu

Égi utak csillagüzenetei

Paksi Zoltán és a Csillag Tv csapata átmenetileg szünetelteti a csillagüzenetek közzétételét, így azok a kalendárium oldalon sem kerülnek frissítésre.

tovább >>


Magyar Térrendezés Alaptanfolyam

Az alábbi üzenetet Németné Wéber Gabriellától kaptam: Örömmel tájékoztatlak, hogy közkívánatra újra indul Magyar Térrendezés alaptanfolyam. Többen jeleztétek, hogy a májusi időpont nem volt megfelelő, ezért a körkérdésemre kapott válaszok alapján az általatok megjelölt időpontokat összevetve sikerült közös nevezőre jutnunk. 2014. augusztus 9-10-én lesz a következő Magyar Térrendezés alaptanfolyam. A tanfolyamon tanultak hasznosak lehetnek mindenkinek, aki telek választás, építkezés, lakás vásárlás, lakásfelújítás előtt áll (vagy éppen folyamatban van) vagy egyszerűen csak szeretné az otthonát átrendezni, és a Magyar Térrendezés elveit a saját életében használni. Tapasztalatból tudom ill. a tanítványaim visszajelzései alapján mondhatom, hogy a tudatos térrendezés segíthet a következő helyzetekben: ● testi és lelki egészségünk megóvásában, ● gyermekeink egészséges fejlődésében, ● a helyes életút megtalálásában, személyiségünk kibontakoztatásában, ● a családi boldogság megtalálásában, a kiegyensúlyozott érzelmi életben, ● szellemi fejlődésben, megújulásban, ezen keresztül a sikerességben Ajánlom a tanfolyamot mindenkinek, aki készül a Magyar Térrendezés tanfolyamsorozatra. Itt kaphat egy kis ízelítőt ebből a csodálatos témából. Amennyiben eljön a tanfolyamsorozatra, természetesen az első hétvége díját nem kell újra kifizetnie. A tanfolyamról bővebb információt ill. a korábbi résztvevők véleményeit itt olvashatod: http://magyarterrendezes.hu Csodálatos helyen a Pilisben várlak egy nagyon érdekes, életszerű, különleges, szép témával, a MAGYAR TÉRRENDEZÉSSEL:) Kérésedre részletes tájékoztatót és jelentkezési lapot küldök:) Amennyiben bármilyen kérdésed merül föl, szívesen válaszolok. Érdeklődésedet, jelentkezésedet várom szeretettel:) Amennyiben úgy érzed, hogy ez a levél hasznos lehet ismerőseidnek, barátaidnak is, kérlek továbbítsd. Köszönöm szépen:) Szép nyári napokat kívánok:) Németné Gabi

Kova és acél

A hagyományos tűzgyújtás legelterjedtebb módjának, a kovával és acéllal való tűzgyújtásnak az eszközeit, és fogásait mutatom be a honlap új oldalán. http://terrendezes.5mp.eu/web.php?a=terrendezes&o=uvSzYe2JY8

Égi utak csillagüzenetei

Paksi Zoltán és a Csillag Tv csapata jóvoltából tovább bővült a kalendárium oldal. Az általuk készített, és közzétett "Égi utak csillagüzenetei" videó heti rendszerességgel jelenik meg a honlapjaikon. (www.asztrozofia.hu www.csillagtv.hu ) A videó az előttünk álló hét nappali, és éjszakai csillagállásainak elemzésével segít eligazodni életünk és álomvilágunk kérdéseiben.

tovább >>


Holdút

A továbbiakban a holdnaptárt kiegészítem a holdút képpel. Ez a kép a Hold látszólagos égi útját mutatja, vagyis azt, hogy égi kísérőnk az adott napon mely csillagképben látható. (Akkor látható, ha az egérmutató a holdnaptáron áll)

tovább >>


A világmodellek

A világmodellekkel kapcsolatos kérdések miatt előre hoztam "A világmodellek" oldal közzétételét. Eredetileg ez az oldal két részből állt volna, a "Világmodellek" és a "Jurta mint térbeli, működő világmodell" részből. Több ok miatt is (pl. az oldalakon megjelentethető képek korlátozott száma) két önálló oldal keretében kerül végül közlésre.

tovább >>


Jóslás birka bokacsonttal

A sorsvetés oldalt kiegészítettem egy a szkíta kultúráig visszavezethető csigacsonttal való jóslás bemutatásával.

tovább >>


Ajánlott film

A kapcsolat oldalon egy sorozatot tervezek indítani "Ajánlott film" címen. Itt egy-egy általam érdekesnek ítélt videót teszek közzé, általában a szerves műveltséggel kapcsolatos előadásokról. Ajánlom az esti szappanopera, vagy valamelyik fergeteges amerikai vígjáték helyett.

tovább >>


Sóstói Múzeumfalu

Befejeztem a Sóstói Múzeumfaluban készült képeim feliratozását. A képek feliratai a www.muzeumfalu.hu oldalról. és a Sóstói Múzeumfalu című kiadványból (szüveg: Páll István és Bodnár Zsuzsanna) származnak. Elérhetők: http://sostofalu.nagyji.fotoalbum.hu

Olvasható házak

Kedves látogató! Egy érdekes linkkel gyarapodott a „Ház” oldal. Olvasható házak címmel Grátz Antal Lelkes homlokzatok című előadása érhető el. Lelkes homlokzatok mögött jól működő terek a magyar népi építészeti hagyományok alapján. A Magyar Szalmaépítők Egyesülete konferenciát rendezett “II. Szalma az építészetben” címmel Budapesten, 2012. május 5-én. A szalmaépítészeten kívül szó volt természetes anyagokról, ökologikus megoldásokról, technológiákról. Itt hangzott el ez az előadás.

tovább >>


HOLDNAPTÁR

Többek érdeklődése miatt a "Kalendárium" oldal linkek közé beillesztettem a holdnaptar.hu-t, ahol segítséget találtok a holdnaptár mindennapi alkalmazásához.

tovább >>


HOLDNAPTÁR

A kalendárium oldal május hónaptól kezdve Hold naptárt is tartalmaz. Az oldalon dekádonkén egy-egy kép mutatja a holdfázisokat, és hogy, melyik napon melyik csillagképben tartózkodik égi kísérőnk. A felszálló Holdnál a kép felső, a leszállónál a kép alsó sarkában van a csillagjegy szimbólum.

tovább >>


ÚJ OLDAL A LAKBERENDEZÉS FEJEZETBEN

Már olvasható a lakberendezés fejezetben a lakberendezési stílusokat bemutató írásom.

tovább >>

MAGYAR TÉRRENDEZÉS: FŐOLDAL

 

 

 

 

 

KEDVES LÁTOGATÓ!

AZ OLDALON A MAGYAR HAGYOMÁNYOKON ALAPULÓ TÉRRENDEZÉSSEL ÉS AZ EHHEZ KÖTŐDŐ KIEGÉSZÍTŐ ISMERETEKKEL FOGLALKOZOM.
CÉLOM, HOGY MÍG MAGAM IS TANULOM, KERESEM A MAGYAR "FENG SHUI" RENDSZERÉT, SZABÁLYAIT TÉGED IS MAGAMMAL HÍVJALAK AZ ISMERETEK KUTATÁSÁRA.
ITT IS LE KÍVÁNOM SZÖGEZNI, HOGY NEM AKAROK SENKIT TANÍTANI CSAK A MEGSZERZETT ISMERETEIMET, GONDOLATAIMAT, KÖVETKEZTETÉSEIMET MEGOSZTANI AZOKKAL, AKIKET ÉRDEKELNEK A MAGYAR HAGYOMÁNYOK.
NÉHÁNYAN, AKIK TANÁCSOT, RECEPTET KERESTEK EZEKEN AZ OLDALAKON TALÁN CSALÓDOTTAN LÁTJÁTOK, HOGY NEM ÉN KÍVÁNOK VÁLASZT ADNI A FELMERÜLT KÉRDÉSEKRE, HANEM AZT AZ UTAT KÍVÁNOM FELTÁRNI, AHOL SAJÁT MAGATOK TALÁLJÁTOK MEG EZEKET A VÁLASZOKAT. TALÁN A TANULÁS FOLYAMATÁBAN ELÉREM AZT A SZINTET, AMIKOR BÁTRAN VÁLLALHATOM, HOGY BÁRKINEK ILYEN JELLEGŰ TANÁCSOT ADJAK, DE AZ SOHASEM PÓTOLJA A SAJÁT TUDÁSOTOKON ÉS HITETEKEN ALAPULÓ DÖNTÉSEKET.
AZT GONDOLOM, HA VALAKI VÁLLALJA AZT, HOGY AZ ÁLTALAM VÉGIGJÁRT UTAT -AMI MAGÁBAN FOGLALJA A LINK AJÁNLÁSOK ÁTTEKINTÉSÉT, A KÉPTÁRAK TANULMÁNYOZÁSÁT IS- JÁRVA ISMERKEDIK MEG EZZEL A TÖRTÉNELMILEG MEGALAPOZOTT, CSAK NÁLUNK HATÓ ÉS MŰKÖDŐ RENDSZERREL MEGTALÁLJA A LAKÓHELYÉVEL - LEGYEN AZ CSALÁDI HÁZ, TANYA, VAGY PANEL - KAPCSOLATOS VALAMENNYI PROBLÉMÁJÁRA A VÁLASZT.
TERMÉSZETESEN RENDELKEZEM OLYAN ISMERETEKKEL, KÖVETKEZTETÉSEKKEL, AMELYEKET A SAJÁT LAKHELYEMEN MÁR EREDMÉNYESEN ALKALMAZOK, AZ OLDALAKON AZONBAN NEM LÁTHATÓAK. ENNEK AZ AZ OKA, HOGY A VILÁGFA LOGIKUS ÉS KÖVETHETŐ - ÁLTALAM ELKÉPZELT RENDSZERÉT - NEM AKAROM FELBORÍTANI. A KIRÁLYLÁNYÉRT KÜZDŐ PÁSZTOR BOJTÁR IS HOSSZÚ IDŐ ALATT A VILÁGFÁN ÁGRÓL ÁGRA JUTVA ÉRTE EL CÉLJÁT. SZERINTEM NEKÜNK IS ÍGY KELL.
KÍVÁNOK NEKTEK EHHEZ A TANULÁSHOZ TÜRELMET, KITARTÁST ÉS SOK ÖRÖMÖT.

 

 

A magyar térrendezés legfontosabb alapelvei:

 

-A lakhely, az otthon világmodellkénti építése és berendezése,

 

 

-Az egyistenhiten, és a (szent) hármasságon alapuló világnézet, mely elvezet bennünket a teremtett világ, a lakhely, és az ember szerves egységének megismeréséhez.

 

 

 

-az ősi tudás, kultúra maradványainak feltárása és beépítése a rendszerbe,

 

 

 

-a Nap felé fordulás, ami a keleti illetve déli főirányokra való tájolást eredményezi,

 

 

 

-a magyar jel és jelképrendszer alkalmazása...

 

 

Több mint tíz éve szerkesztettem a világfa főoldalt. Akkori tudásom szerint igyekeztem megfogalmazni a magyar térrendezés legfontosabb alapelveit. Noha az itt leírtakat ma is helytállónak tartom, az elmúlt évek alatt rá kellett jönnöm, hogy amit ezeken az oldalakon szeretnék megismertetni ennél sokkal több.
Mikor azt írom, hogy a magyar térrendezés nem lakberendezés, nem energetikai (tér)rendezés, és nem térrendezés hanem otthon teremtés a teremtés szó isteni értelmében, első olvasatban talán megfoghatatlan. De ez ugye az összegzés; ha megvizsgáljuk a kérdést lépésről, lépésre, az antik ember és kultúrája ismeretében, már közelebb kerülünk az állításom elfogadásához.
Mindjárt ott kezdem, hogy részemről elhibázottnak tartom a magyar térrendezés alapjait a népi építészetből, vagyis a parasztházakból levezetni, nekem legalábbis minden ilyen jellegű kísérletem visszavezetett a jurtához és azt kellett lássam, hogy a magyar parasztházba a jurta világát igyekeznek belemagyarázni. Ezért én a kezdeteknek a jurtát tekintem és abból vezetem le a magyar térrendezés rendszerét, ami egyben azt is jelenti, hogy a gyökereket abban a kultúrában és abban a társadalmi berendezkedésben kell keresnem.
Számos elképzelés született arról, hogy az ember önmagával azonosította házát – gondoljunk itt a ház öle, szemöldökfa, a ház homloka stb. kifejezésekre való hivatkozásokra – ez azonban szerintem csak a szavak játéka. Ha mélyebben vizsgáljuk a magyar lakhelyeket – annak tekintem a jurtát és az egysejtű házat - azt látjuk, hogy egyértelműen a világmindenség kicsinyített másai, tehát világmodellek.
Így jutunk el ahhoz a felismeréshez, hogy ahogyan a világmindenséggel igyekezett az antik ember szerves kapcsolatban élni, úgy annak modelljével – az otthonával, jelen esetben a jurtával -, is ebben a szervességben egyesült.
Varga Géza fogalmazza meg, hogy: A mítoszokban élő antik ember … mindig is arra törekedett, hogy a világ középpontjában telepedjen le, világát a kozmosz isteni középpontjával azonosítsa, vagy azzá tegye.
Több helyen is megfogalmazom, hogy a jurta nem egyszerű otthon, hanem egy tájolt, működő, térbeli világmodell. A jurta teteje a mennyet, az istenfa a világoszlopot – mely a tejút megfelelője -, oldalfala a világ kereteit – a világtengert- jelképezi. A térbeli világmodellben „a világoszlop az ég tartópillére, egyúttal az első ember, az isten. A világ szakrális középpontjában foglal helyet, függőleges összekötő útként szolgál ég és Föld között, amelyen egykor a táltos, a csodaszarvas, Csaba királyfi vitézei meg a magyar népmesék kiskanásza is közlekedett.” (Varga Géza)
A boltozat közepén található tündökön – Papp Gábor szerint – közvetlen kapcsolat nyílik a teremtőhöz.
A jurta szerkezeti tökéletessége a teremtett világ tökéletességét tükrözi.
Szintén Papp Gábor bizonyította, hogy a szerves társadalom alapegysége nem az ember, hanem a család. Az a család, amelynek - míg a jurta közepén égő tüzet körülüli, mesélés, vagy éneklés közben - felszabaduló energiáit a boltozat összegyűjtve a szarufákon a tündök által befoglalt középig vezeti, ahonnan az összegződve, minőségében megváltozva, teremtő erőként sugárzódik vissza.
Az archaikus kor embere – már csak a fennmaradása érdekében is – az őt körülvevő világgal a legteljesebb harmónia kialakítására törekedett. Mikor megteremtette önmaga és a világa közötti egységet, kialakította azt a lakhelyet, amely ennek a harmonikus egységnek a modellje. Ez a hármasság, a teremtett világ, a természetben élő ember és annak lakhelye közötti szerves kapcsolat, amely a többi általam ismert térrendezés fölé emeli a magyar térrendezést. A világmodell - esetünkben a jurta - használóit a teremtés szintjének megfelelő tevékenységre készteti. A világmodellt működtető ember a teremtett világot működtető istenhez hasonló szerepkörbe lép. E szerepkör csúcspontja, mikor istenhez hasonlóan, embert teremt a saját képére, vagyis a gyermeknemzés és szülés.
Véleményem szerint ezt az isteni szerepkört – elsősorban a vallás változása miatt – nem tudjuk (merjük) érvényre juttatni napjaink otthonaiban, ami elsődleges oka a térrendezési kudarcoknak.
Lássuk tehát az utat amelyen megismerhetők a magyar térrendezés szabályai és elkerülhetők a buktatók melyek az idegen, ismeretlen kultúrák hatásaiból keletkeztek.

 

 

 

KAPCSOLAT

 

Miért éppen VILÁGFA? Minden növényi ábrázolás közül a világfa a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér, törzs, korona hármasát a ösztön-én, én, felettes-én kifejeződéseként értelmezi. A világfa a magyar népmesék világképében az ÚT, amelyen a mesehős az égbe vagy az alvilágba jut.

 

A VILÁGFA

 

KALENDÁRIUM

 

Jelen honlap terveim szerint három fő részből épül fel. Gyökér szint : A magyar térrendezés történeti háttere, Törzs szint : A modern lakberendezés alapjai, Korona szint : A magyar térrendezés Kedves látogató a honlapomon az elmúlt évek eredményeként már jól körvonalazódnak a „gyökérszint” elemei. A MAGYAROKRÓL oldal alatt foglalkozom a Magyar nép őstörténetével, a táltosok világával, a székely magyar rovással, és a nemzeti és hagyományőrző eseményekkel.

 

A MAGYAROKRÓL

 

-Őstörténelmünk kérdései

- Szabír magyarság, vagy onogur magyarság?

 

- Magyar folytonosság a Kárpát-medencében

 

-Táltos oldal

-A Magyarok hitvilága

 

-Táltos szertartás

 

-Sorsvetés (Mit hoz a jövő?)

-Rovás oldal

 

-Hagyományörző rendezvények

 

-Testvérnépek

 

A MAGYAR TÉRRENDEZÉS GYÖKEREI alatt a magyar lakhelyek fejlődésével, - a jurtától a paraszt házig – azok berendezésével ismerkedünk meg.

 

A MAGYAR TÉRRENDEZÉS GYÖKEREI

 

-Az ősi magyar térrendezés

 

-A magyar kamlik (jurta)

 

-A magyar falu

 

-Őseink házai

-A ház


-A magyar parasztház

 

-Szoba

 

-Konyha

 

-A kert és az udvar

 

A 2010-11-es év feladata a modern lakberendezési ismeretek feldolgozása. Ez a terület adja a „világfa” törzsét. Ebben a részben a 21. századi lakberendezéssel kapcsolatos oldalakat tervezek.

 

LAKBERENDEZÉSI ISMERETEK

 

 

-Lakberendezési stílusok

 

A XIX-XXI. század építészete


-Alvar Aalto házai


-Szivárvány oldal


-Lakberendezés


-Lakberendezési műleírás

-Világítási ismeretek


...Vannak-e a magyar térrendezésnek a feng shuihoz hasonlóan iskolái, mint az irány iskola, forma iskola és egyebek? Véleményem szerint jelenleg a magyar térrendezés területén egymástól elkülönülő térrendezési iskolákról nem beszélhetünk. Az a térrendezéssel foglalkozó és a feng shui alkalmazásán túllépő, a magyar hagyományokat ilyen megközelítésben kutató néhány lelkes ember (a teljesség igénye nélkül: Árvai Krisztina, Némethné Wéber Gabriella, Színia) közel azonos megközelítésben, a néprajzi, a régészeti és az őstörténelmi kutatások alapján építette fel a magyar térrendezés alapelveit.

 

-A MAGYAR TÉRRENDEZÉS

 

-A világmodellek

 

-A jurta mint térbeli világmodell

 

A jurta a mindenség közepe


2016. 06. 19.-i előadás PP. háttér anyaga

 

-A ház, lakhely tájolása

 

-A ház energiája

 

-Kapu, küszöb, ajtó

 

-Jelek és jelképek

 

-Őseink szent állata a ló a térrendezésben

 

-Szarvasvadászat:hogyan vásároljunk képet?

 

-Otthonunk szakrális központja a házioltár

 

-A kalotaszegi írott hímzés

 

-A tavaszünnep, húsvét jelképei

 

-Kerek Isten fája


-A koltói tányér

 

-Mindennapi szertartásaink

 

-Kova és acél

 

 

A területek feldolgozása folyamatos

 

-Képgaléria

 

 


OLDALAIM OLVASÁSA KÖZBEN SZÁNJ EGY KIS IDŐT AZ AJÁNLOTT LINK LÁSZLÓ GYULA 50 KÉP A HONFOGLALÓKRÓL CÍMŰ MŰVÉRE. ANÉLKÜL, HOGY MAGAMAT HOZZÁ PRÓBÁLNÁM MÉRNI, OLDALAIM AZ Ő SZELLEMISÉGE SZERINT ÉPÜLNEK FEL, ÉS A TOVÁBBIAKBAN TALÁN ENGEM IS JOBBAN MEGÉRTESZ, HA AZ Ő MŰVÉNEK ISMERETÉBEN OLVASOL.

 

 

 

Add a Facebook-hoz Oszd meg ismerőseiddel
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!